Det norske Forsvaret er i sterk endring og det gjelder ikke bare strukturen. Nå skal Forsvaret også endre testøvelser, innføre årlige styrketester for offiserer og i de fleste tilfeller innføre forskjellige fysiske krav til menn og kvinner.

De fysiske testene har foregått på samme måte i rundt 40 år. Endringene som trer i kraft fra 2017 har skapt diskusjon innad i Forsvaret.

– Therese Johaug ville antagelig scoret kjempebra på Forsvarets tester på 3000 meter, push-ups, situps og pull-ups. Det er ikke nødvendigvis slik at hun ville vært den beste soldaten til å redde en makker ut av et scenario, sier Anders Aandstad, høyskolelektor ved Forsvarets institutt på Norges idrettshøgskole.

Aandstad har sammen med major og fagoffiser Jon Kirknes penslet ut et nytt testregime for det norske Forsvaret, noe de mener trengs.

Debatt om medisinball

Nå er det ut med armhevinger og situps og inn med medisinballstøt og stille lengde. Det skal være mer relevant for å teste Forsvarets menn og kvinner enn det millioner av rekrutter har gjennomført de siste fire tiårene.

– Det har vært en god del debatt, i alle fall blant idrettsoffiserer. Det som er blitt mest debattert er medisinballstøt og stille lengde. Det vil umiddelbart ikke se ut som om det har relevans for Forsvaret. Men vi har mye forskning som viser at det er relevant å måle, sier Aandstad, mens han står på kanten av en spesiallaget testmatte.

Hver tiende centimeter opp til åtte meter er stemplet inn i det lysegrønne underlaget.

– 3,90. Det er litt for stusslig. Du må over fire meter. Enda litt mer snert, sier Aandstad.

Menig Christian Løfaldli fotograferes av forsvaret mens han viser frem nye øvelser sammen med høgskolelektor Anders Aandstad (til venstre) og fagoffiser Jon Kirknes. Foto:
Menig Christian Løfaldli fotograferes av forsvaret mens han viser frem nye øvelser sammen med høgskolelektor Anders Aandstad (til venstre) og fagoffiser Jon Kirknes. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
Han instruerer medisinballstøt for Christian Løfaldi (20), den menige i radiotroppen i Garden som ble tilfeldig plukket til å være modell for det norske Forsvarets nye fysiske tester.

Etter «mer snert» deiser ballen i bakken en halv meter lenger bort på den spesialdesignede matten. Aandstad smiler fornøyd.

– Det er litt spesielle øvelser i forhold til hva jeg er vant med, men det kan fungere, sier Løfaldli.

Også sjefene testes

Det er ikke lenger bare vernepliktige som må forberede seg på møtet med den grønne testmatten. Kravene skal nå følge hele hierarkiet oppover i årlige styrketester. Også forsvarssjefen får krav knyttet til sjefsstillingen. Stryk på styrketester kan få store følger for offiserer.

– Det kan få konsekvenser som at man ikke får opprykk eller kan søke de stillingene som man kan ønske seg. Noen vil si at Forsvaret da er stilt inn mot det man faktisk skal gjøre, mens andre vil si at det er urettferdig, sier Kirknes.

Stille lengde er en av de nye øvelsene som skal teste fysikken i forsvaret. Menig Christian Løfaldli hopper i påsyn av høgskolelektor Anders Aandstad. Foto:
Stille lengde er en av de nye øvelsene som skal teste fysikken i forsvaret. Menig Christian Løfaldli hopper i påsyn av høgskolelektor Anders Aandstad. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
Mennene bak endringen legger en papirblekke på rundt 400 sider frem på bordet når de skal vise frem innstillingen til «revidert fysisk testordning for Forsvaret». Det er flere års arbeid.

Det er ikke gjort studier de siste årene på utviklingen i den fysiske formen til vernepliktige. Den dalte kraftig frem til 2002, men de siste årene har testene til befalsskoleopptaket vist en bedring i fysisk form og langt færre stryker på fysiske tester.

Men for dem som håpet at tiden med push-ups i Forsvaret nå er helt forbi:

– Nei, det er den ikke. Det er kjempefint å trene på en oppstillingsplass, sier Aandstad.

- Det er litt spesielle øvelser i forhold til hva jeg er vant med, men det kan fungere sier menig Christian Løfaldi. Tom-Daniel S. Laugerud, Anita Sletvold og Jon Kirknes kikker på fra siden. Foto:
- Det er litt spesielle øvelser i forhold til hva jeg er vant med, men det kan fungere sier menig Christian Løfaldi. Tom-Daniel S. Laugerud, Anita Sletvold og Jon Kirknes kikker på fra siden. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert:

På Øvrevoll for å konkurrere med hjemmelaget hestehatt
Sandra Jensen var blant de mange håpefulle med kreative hodeplagg som hadde møtt opp på Øvrevoll galoppbane søndag. I forbindelse med det tradisjonelle derbyet arrangeres det hvert år hattekonkurranse.
00:59
Publisert: