Apple må betale tilbake 13 milliarder euro, over 120 milliarder kroner, i ulovlige skattefordeler, konkluderer EU-kommisjonen.

I tillegg kommer renter, skriver Financial Times, som omtalte saken allerede mandag kveld.

Den britiske avisen skriver at utfallet tirsdag er i den ekstreme enden av skalaen, i forhold til det bøtenivået som var ventet på forhånd.

Man kan kjøpe 11,2 millioner telefoner av den kostbare toppmodellen iPhone 6s Plus for samme sum.

Les også: Apple risikerer milliarder i straffeskatt

EU-kommisjonen skriver at den har gransket saken siden 2014, med tanke på at de spesielle skatteavtalene mellom Irland og Apple kan innebære ulovlig statsstøtte, fordi Apple har betalt betydelig mye mindre skatt enn andre selskaper.

Konklusjonen er at to skatteavgjørelser i Irland har senket Apples skattenivået betydelig for den amerikanske teknologigiganten helt siden 1991.

Korresponderer ikke

Det er det skattbare overskuddet i de to irske selskapene Apple Sales International og Apple Operations Europe som ifølge EU rett og slett ikke «korresponderer med den økonomiske virkeligheten».

I denne modellen ble nesten alt overskudd fra disse to selskapene internt henført til et «hovedkontor», som ifølge EU-kommisjonen ikke hadde ansatte, og ikke var basert i noe land eller hadde egne lokaler.

I 2011 rapporterte Apple at dette hovedkontoret håvet inn 16 milliarder euro i overskudd, mens den irske og skattbare delen av overskuddet bare var på 50 millioner euro.

Siden har overskuddet til «hovedkontoret» økt kraftig, men ikke andelen rapportert til Irland.

Som følge av spesialordningene som var godkjent av Irland betalte Apple Sales International bare én prosent i selskapsskatt i 2003.

Frem mot 2014 sank den effektive selskapsskatten til 0,005 prosent, skriver EU-kommisjonen etter avgjørelsen fra Margrethe Vestager, EU-kommisjonær for konkurranse.

 

Pikant skattestrid

EU og USA har i lengre tid vært i en pikant skattestrid etter at det ble klart at flere multinasjonale selskaper har inngått individuelle skatteavtaler i EU-land.

I et offisielt dokument fra det amerikanske finansdepartementet, som ble frigitt onsdag 24.august, blir EUs konkurransekommissær beskyldt for å gå utenfor sitt mandat og opptre som en «overnasjonal skattemyndighet». Departementet mener dette kan ødelegge for en fremtidig global skattereform, skriver Bloomberg.

Urettferdige fordeler

Bakgrunnen for saken er at EU-kommisjonen undersøker skatteavtalene multinasjonale selskaper skal ha fått. Hypotesen er at disse skal ha hindret muligheten for fri konkurranse i EU og at de derfor har vært ulovlige etter EUs regler.

Kommisjonen avviser at den opptrer utenfor sitt mandat. I en epost fremholdes det at EU har regler mot å gi skattefordeler til enkeltselskaper, hvis ikke disse er tilgjengelig for alle. Det understrekes at reglene har vært på plass i lang tid. Kommisjonen skriver også at når slik fordeler har blitt avdekket må «medlemslandene kreve inn den urettferdige fordelen».

Kommisjonen viser til at reglene gjelder for alle selskaper som driver forretningsvirksomhet i Europa og at det ikke er slagside mot amerikanske selskaper.

Frykter fradrag

USA, i motsetning til øvrige utviklede økonomier, skattlegger inntekter amerikanske selskaper har i andre land. Den statlige skatteraten for amerikanske selskaper er 35 prosent, men de får fratrekk - krone for krone - for skatt som alt er betalt på inntektene. Overskuddene blir først skattlagt når de tas inn i USA.

Dette har gjort at en rekke amerikanske, multinasjonale selskaper ikke flytter overskuddene tilbake til USA. Ifølge Bloomberg har amerikanske selskaper 2.400 milliarder dollar, eller nærmere 20.000 milliarder kroner, i utlandet i påvente av en skattereform som er ventet å redusere skattenivået på overskudd opparbeidet i utlandet.

- Det er en mulighet for at en tilbakebetaling beordret av kommisjonen vil bli regnet som utenlandsk inntektsskatt og dermed føre til fradrag i skatten selskapene skylder i USA, står det i dokumentet som fortsetter:

- Dette er svært problematisk ettersom det i praksis vil innebære en overføring av skatteinntekter til EU fra den amerikanske stat og dens skattebetalere, heter det.

Vil anke

Apple sier i en uttalelse at EUs beslutning bryter med en rekke prinsipper, melder Business Insider.

– Europakommisjonen forsøker å omskrive Apples historie i Europa, ignorere Irlands skattelover og snu opp ned på det internasjonale skattesystemet i samme slengen. Kommisjonens sak handler ikke så mye om hva Apple betaler i skatt som den handler om hvilket land som får pengene. Saken vil få svært store og skadelige følger for investeringer og opprettelser av jobber i Europa.

Apple varsler anke.

– Apple følger lovene og betaler skattene vi skylder i alle land vi opererer i. Vi vil anke og vi er overbevist om at avgjørelsen vil bli omgjort.

Les også: Nettpirat: - Ankesak sendes på nettet

Nødnett dekker ikke Trolltunga

Vil levere pizza med droner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Denne idretten vokser i Norge
Pontus Flingdal viser deg hva du trenger av utstyr.
01:58
Publisert: