Tim Cook har vært i Kina minst fire ganger i år. Han bruker mye tid på å reise rundt i landet og blir identifisert som Apples ansikt i Kina – ikke ulikt rollen grunnlegger Steve Jobs hadde i USA og vestlige markeder før han døde for fem år siden.

Første omsetningsfall på 15 år

Apple la frem kvartalsresultatet tirsdag kveld i USA i hva som også er siste kvartal i det avvikende regnskapsåret. Omsetningen falt med 7,1 prosent til 20,2 milliarder dollar. Dette er et omsetningsfall på over 1,5 milliarder dollar.

Konsernsjef Tim Cook forsøkte å svare på kritiske spørsmål etter at kvartalsresultatene ble lagt frem i en analytikerkonferanse. Han lovet at Apple er i ferd med å returnere til vekst, men ble presset hardt fra analytikere som ønsker å vite om Apple har langsiktig vekststrategi.

- Sett fremover har tilbakemeldingene på Iphone 7 og Iphone 7 Plus vært veldig positive. Det er veldig vanskelig å måle etterspørsel når vi selger alt vi kan produsere. Vi vil se hvordan inneværende kvartal utvikler seg. Vi føler oss trygge nok på å gi føringer om at vi vil få vekst i dette kvartalet. Det føles selvfølgelig veldig bra, sa Cook.

Apple solgte 45,5 millioner Iphone-modeller i tredje kvartal. Dette var 2,5 millioner færre enn i samme kvartal i fjor og førte til et omsetningsfall på 13 prosent.

Dette er første gang siden 2001 at Apple har hatt et omsetningsfall for hele regnskapsåret.

Taper markedsandeler

For ett år siden kunne Apple vise en omsetningsvekst fra det kinesiske markedet på 99 prosent. I siste kvartal falt omsetningen med 29,8 prosent i stor-Kina, hvor også Taiwan og Hong Kong inngår, til 8,8 milliarder dollar. Dette tilsvarer et fall på over 3,7 milliarder dollar.

Cook nekter å gi opp troen på Kina som leverte en økonomisk vekst på 6,7 prosent i tredje kvartal. Som riktignok er halvparten av veksten landet hadde for ti år siden.

- Vi er fortsatt svært positive til Kina. Vi ser å se en middelklasse som blomstrer. Det er riktignok en «ny normal» i økonomien, men denne «nye normalen» betyr at det fortsatt er god vekst, sa Cook under analytikerkonferansen.

De endelige salgsstatistikkene for tredje kvartal er fortsatt ikke klare, men Counterpoint Technology Market Research fastslår i en ny rapport at Apple har tapt markedsandeler i Kina.

For ett år siden hadde Apple en markedsandel på over 12 prosent. Nå er den på vel åtte prosent.

Kinesiske konkurrenter kontrollerer det kinesiske markedet med markedsandeler på over 70 prosent. Selskaper som Vivo og Oppo – ukjente i vestlige markeder – er størst med 33 prosent markedsandel.

Samsung er ikke å se på oversikten over de største smarttelefonprodusentene i Kina og er i en samplepost hvor i hovedsak kinesiske småprodusenter konkurrerer om 33,2 prosent av markedet.

Lyspunkt

Det eneste lyspunktet for Apple er digitale tjenester som fikk en omsetningsvekst på 24 prosent i kvartalet til 6,3 milliarder dollar.

- Dette er det store lyspunktet for oss i kvartalet, sa Cook.

Cook har tidligere sagt at denne delen av Apple, hvor blant annet salg av digitale innholdstjenester som Itunes inngår, skal bli et «Fortune 500»-selskap hvis det hadde blitt skilt ut. Dette er et begrep som benyttes for USAs 500 største selskapet målt i omsetning.

Dette målet er nådd og med en omsetning på 6,3 milliarder dollar ville digitale tjenester ha havnet på en 412. plass – foran selskaper som Barnes & Noble, Harley-Davidson og leketøysprodusenten Mattel.

Apple har ikke lansert et nytt suksessprodukt siden nettbrettserien Ipad. Salget av den digitale klokken Apple Watch falt med 71 prosent i kvartalet, ifølge CNBC.

I USA har Iphone en markedsandel på 43,5 prosent, ifølge eMarketer.

Problemene hos erkerivalen Samsung Electronics, som er blitt tvunget til å tilbakekalle flaggskipmodeller Galaxy Note 7 på grunn av brannfare, kan slå positivt ut for Apple de neste kvartalene.

- Vi har et stort antall Android-brukere som ønsker en bedre opplevelse. Vi tilbyr alle som ønsker å komme over en stor opplevelse, sier Cook i et intervju med Wall Street Journal.

Apple-aksjen falt 2,8 prosent i utvidet handel etter fremleggelsen av kvartalstallene.

Markedene

Børsene faller i Asia på onsdag. Utenlandske investorer er skremt etter nye utspill fra den filippinske presidenten. På tirsdag sa han at utenlandske investorer som ikke er enige med politikken hans kan forsvinne.

- De vil ikke bli savnet, sa han under en reise i Japan hvor han forsøkte å få japanske selskaper til å investere på Filippinene, som under den forrige presidenten hadde en økonomisk vekst på over seks prosent.

Les også: Kjemper om makten etter Xi dnPlus (DN+)


Xi advarer: - Farlig periode for verdensøkonomien

Kritisk til stabil kinesisk vekst: - Forteller oss ikke mye  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.