Trond Arne Pettersen og Henning Stokke er ikke blant de mest profilerte oljegründerne fra Rogaland. Likevel sto de to for et lykketreff da de 5. august 2014 solgte oljeteknologiselskapet sitt til den internasjonale konsultentgiganten Accenture. Oljeprisen sto i hundre dollar fatet. Like etter begynte den dype nedturen som fortsatt trykker ned stemningen i oljebransjen.

Henning Stokke (til venstre) og Trond Arne Pettersen (med rødt slips) vant en nasjonal gründerpris i regi av revisjonsfirmaet EY i 2013. Året etter solgte de Hytracc, rett før oljenedturen.
Henning Stokke (til venstre) og Trond Arne Pettersen (med rødt slips) vant en nasjonal gründerpris i regi av revisjonsfirmaet EY i 2013. Året etter solgte de Hytracc, rett før oljenedturen. (Foto: Bård Gudim)
Pettersen og Stokke, derimot, har kunnet feire salgsgevinsten. I ligningslistene for 2015 står Pettersen oppført med 148 millioner i inntekt, mens Stokke har 58 millioner. Det er nok til at Pettersen er nummer 11 på den nasjonale inntektstoppen. De to hadde henholdsvis 153 og 243 millioner kroner i ligningsformue.

Lav profil

Teknologiselskapet de to skapte, Hytracc, bygget seg opp på å levere programvare og konsulenttjenester til å måle olje- og gassvolumer og tilhørende inntektsstrømmer for oljeselskapene.

En av gründernes få offentlige opptredener var da de vant EYs pris «Entrepreneur of the Year» i kategorien tjenester i 2013.

– Dere er de første som hører om Hytracc, sa Pettersen under prisutdelingen.

– Det har vært mange forskjellige musikkgenre som har vært spilt her i kveld. Hvordan passer vi inn i det? Vi er rock’n’roll, sa Stokke.

Systemer for måling av olje- og gasstrømmer var suksessopp­skriften for Hytracc, som i 2014 ble solgt til Accenture. Her et bilde av Statoils Statfjord A-plattform. Foto:
Systemer for måling av olje- og gasstrømmer var suksessopp­skriften for Hytracc, som i 2014 ble solgt til Accenture. Her et bilde av Statoils Statfjord A-plattform. Foto: (Foto: Harald Pettersen)
Det lyktes ikke DN å få kommentarer fra noen av dem fredag.

Både Pettersens investeringsselskap Ptah og Stokkes investeringsselskap Myrveien Vekst hadde 130 millioner kroner i finansinntekter i 2014 og et tilsvarende årsresultat. Forskjellen var at Pettersen tok ut 145 millioner kroner i utbytte fra Ptah i 2015, mens Stokke lot pengene stå.

Satser på andre bransjer

På formuestoppen i Rogaland ligger også andre oljeteknologigründere som solgte i tide. Rune Freyer skapte Easy Well Solutions, som han solgte til Halliburton for mange hundre millioner kroner i 2005. Siden den tid har han passet på pengene, og hadde i 2015 en ligningsinntekt på 72 millioner kroner og en ligningsformue på 615 millioner kroner.

– I hovedsak er det vel forvaltning som genererer inntektene, sier Freyer.

Han har fortsatt interesser i oljesektoren gjennom oppstartsselskapet Fishbones. Likevel ser den tidligere heismontøren nå mot andre bransjer. Han er hemmelighetsfull når han blir spurt om sine nye prosjekter:

– Det har ingenting med olje å gjøre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.