For å åpne telefonen må politiet ha en pinkode eller eierens fingeravtrykk. Høyesterett har enstemmig kommet fram til at straffeprosesslovens paragraf 157 ikke gir politiet hjemmel til å bruke tvang for å bruke siktedes finger for å få tilgang til innholdet på mobiltelefonen.

Siktede anket

– Jeg er naturligvis svært fornøyd med Høyesteretts avgjørelse. Det finnes ingen lovhjemmel som åpner for at man med makt kan bruke en persons kroppsdel, for eksempel fingeravtrykk eller øye – iriskontroll, for å undersøke andre objekter utenfor kroppen, sier advokat Inger Marie Sunde til Stavanger Aftenblad.

Sunde førte saken for den siktede 22-åringen i Høyesterett.

Politiet antar at det befinner seg bevis på telefonen i form av bilder eller film av voldshandlingen som fant sted på Klepp på Jæren. Selv om 22-åringen allerede har erkjent straffskyld, ønsket politiet tilgang til materialet, men mannen nektet.

Jæren tingrett ga først politiet medhold i at de kunne åpne mobiltelefonen med tvang, men 22-åringen anket. Gulating lagmannsrett forkastet anken, og mannen anket da saken inn for Høyesterett.

– Lagmannsretten har tolket bestemmelsen uriktig, og kjennelsen må oppheves, konkluderer en enstemmig Høyesterett.

Ikke hjemmel

Straffeprosesslovens paragraf 157 om kroppslig undersøkelse åpner for at politiet kan bruke tvang. Dette gjelder for eksempel blodprøvetaking eller undersøkelse av kroppens hulrom.

Høyesterett har kommet til at det her dreier seg om noe annet enn en kroppslig undersøkelse.

– Etter ordlyden gir paragraf 157 med andre ord ikke hjemmel for det inngrep som er tema i saken, heter det i kjennelsen.

22-åringen er siktet for grov kroppskrenkelse og soner ifølge Stavanger Aftenblad dom i en annen voldssak.

Les også: Sjefredaktør gir seg

Bombetrussel mot TV2 ikke alvorlig

Egeland kastet ut fra Facebook

- Desperasjon driver boligprisene videre opp

Sjekk boligprisene der du bor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert: