Etter å ha fått kraftig kritikk fra investorer for elendig kommunikasjon og håndtering av skandalemobilen Galaxy Note 7, hvor enkelte modeller uten forvarsel har begynt å brenne, lover Samsung Electronics bot og bedring.

Ser fremover

Samsung Electronics la frem resultatet for tredje kvartal på torsdag morgen i Seoul. Det sørkoreanske selskapet har de siste tre ukene informert markedet tre ganger om at de må foreta tapsavsetninger i minst tre kvartaler.

Kvartalsresultatet viser et driftsresultat på 5200 milliarder won (37,7 milliarder kroner) – nøyaktig som hva selskapet indikerte for knappe to uker siden. Opprinnelig var det forventet et driftsresultat på 7800 milliarder won i kvartalet. Dette er 30 prosent svakere enn i fjor.

- Vi forventer problemer frem til første kvartal 2017, men vi vil komme tilbake med lanseringen av vår neste flaggskiptelefon, sa direktør Lee Kyeong-tae under resultatfremleggelsen.

Driftsresultatet for mobildivisjonen, som i mange år har vært melkekuen for elektronikkselskapet, falt med 96 prosent i tredje kvartal – til 100 milliarder won (726 millioner kroner) - sammenlignet med i fjor. Samsung tror de har lagt det verste bak seg.

«Mobildivisjonen forventes å få en bedring i inntjeningen slik at den havner på samme nivå som i fjerde kvartal 2015», ifølge selskapet.

Samsung forsøket fortsatt å komme til bunns i årsaken til eksplosjonene og brannene i flaggskipet Galaxy Note 7. Samsung hadde produsert rundt tre millioner enheter før salget ble stoppet tidligere i oktober.

- Vi ser på absolutt alt – ikke bare batteriene, men også maskinvaren, programvaren og produksjonsprosessen for å komme til bunns i dette, sier Samsung-direktør J.K. Shin.

Komponenter til konkurrenter

Samsung er mer enn smarttelefoner. Selskapet er også en av verdens største komponentleverandører. Apple og kinesiske konkurrenter er avhengig av prosessorer, skjermer, dataminne og andre komponenter for å utvikle egne smarttelefoner.

Dette er en lukrativ virksomhet for Samsung og sørger for at Note 7-skdanalen neppe vil ødelegge hverken for merkenavnet eller selskapets rennomme på lang sikt.

«Sett fremover til fjerde kvartal forventer vi at inntektene vil bedre seg sammenlignet med i fjor – drevet av sterke resultater i komponentdivisjonen», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Komponenter og skjermer utgjorde 84 prosent av resultat i kvartalet.

Det var store forventninger til Galaxy Note 7-modellen da den ble lansert i august – uker før Apple lanserte sine nye Iphone-modeller. Aksjekursen stupte etter skandalen, men for året er den 26 prosent høyere.

Kronprinsen overtar

Lee Jae-yong, som er sønnen til selskapets konsernsjef og styreformann, ble på torsdag offisielt opptatt som fullt styremedlem i Samsung Electronics. Han har i realiteten overtatt ansvaret etter sin far, som har vært innlagt på sykehus etter et kraftig hjerteinfarkt i 2014.

- Å være styremedlem betyr lederansvar. Markedet vil forvente at Lee følger opp Note 7-problemene tett, sier direktør Heo Pil-seok hos Midas International Asset Management til Bloomberg News.

Hans far bygde opp Samsung til å bli en internasjonal gigant som ble større enn selskaper som Sony og Nokia, som for 15 år siden dominerte verdens innenfor tv-er og mobiltelefoner.

- Hvordan han håndterer Galaxy Note 7-krisen kan komme til å avgjøre Samsungs skjebne. Det ubesvarte spørsmålet er om han klarer å håndtere markedets skepsis til Samsungs fremtid, sier direktør Chung Sun-sup hos Chaebul.com, som overvåket sørkoreanske konglomerater til Korea Herald.

Han mener det er viktig at Lee tar grep umiddelbart og får kontroll over organisasjonen.

- Fellesskapet innenfor Samsung er ikke så sterkt som det var tidligere. Jeg tror det forklarer mye på hvorfor denne krisen ble dårlig håndtert. Nå må Lee påta seg en sentral rolle for å skape lojalitet i organisasjonen, sier Chung.

Markedene

Det er nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag. Nøkkelindeksen ved Hong Kong-børsen leder nedgangen, men også i Sørøst-Asia og Tokyo er det en bred nedgang.

Les også: Apples Kina-mareritt fortsetter

 
Kjemper om makten etter Xi dnPlus  (DN+)

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.