Skaperverkene

Tekst
Foto

Bygger i 3D. Marius Aabel (f.v.), Matias Doyle, Marius Vabo og Karen Dolva driver selskapet No Isolation fra Bitraf, et åpent maker­space midt i Oslo.

Åpne, digitale sløydsaler dukker opp over hele landet – og fylles av kunstnere, ingeniører og selvlærte tech-nerder.

– Den har bare et halvt hode.

Marius Aabel (40) studerer roboten Toi. Den ville ha vært ferdig, om ikke 3D-printeren hadde hengt seg opp midt i formingen av den firkantede skallen. Topplokket mangler, man ser rett inn i hjernen, hvor kamera, mikrofon og robotens rotasjon er koblet til kretskort og små datamaskiner. Heldigvis er det bare å mekke ny.

Fakta: Skaperbevegelsen

The Maker Movement – individer eller grupper som skaper fysiske produkter, ofte ved hjelp av teknologi.

Maskiner og teknologisk utstyr som tidligere var forbeholdt industrien, er blitt billigere. Skaperbevegelsen fremmer en demokratisering av muligheten til å skape, en åpen delingskultur hvor kunnskap og informasjon deles på tvers av fagfelt og landegrenser – slik at små grupper og enkeltindivider kan lage alt fra 3D-printede sko til egne kretskort.

Anbefalt litteratur: «Makers: The New Industrial Revolution» av Chris Anderson og «Intelligence in the Flesh: Why Our Mind Needs Our Body More Than It Thinks» av Guy Claxton.


Bak Aabel durer printeren, bygger med hvit, nedbrytbar plast, lag på lag, og Tois nye hode er klart om ... syv timer.

Aabel hoppet av en usikker karriere i et oljeselskap i Kristiansand, og tok med kollegene Matias Doyle (25) og Marius Vabo (25) til Karen Dolva (25), som Aabel hadde truffet på Startuplab ved Universitetet i Oslo. Dolva er utdannet interaksjonsdesigner, og sammen har de lekt med tanken om å skape noe for langtidssyke barn.

Selskapet deres, No Isolation, har nå klar den første fungerende prototypen av Toi: en liten stedfortreder, en avatar, som skal sitte på skolepulten til barn som er på sykehus. Eleven kan følge aktivitetene i klasserommet fra sykesengen, se de andre barna gjennom avatarens webkamera, kommunisere med mikrofonen og bevege robothodet fra mobil eller nettbrett. Alt er koblet til internett via 4G, og når klassen drar på tur, tar de avataren med.