Det meningsløse rælets internett

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En latterlig dyr og totalt overflødig juicemaskin som ikke virker hvis den ikke er koblet til nettet? Det er slikt vi har twitterkontoen Internet of Shit til.

Foto: Juicero

En latterlig dyr og totalt overflødig juicemaskin som ikke virker hvis den ikke er koblet til nettet? Det er slikt vi har twitterkontoen Internet of Shit til.

Om du ikke lever under en stein på Hardangervidda, er det sannsynlig at du én eller flere ganger er blitt tvunget av jobben på seminar der en masete type med overdimensjonerte designbriller har messet i vei om Internet of things. Du vet: tingenes internett, denne ideen om en nær fremtid der alt er på nett – fra pillene du putter i deg, via kjøleskapet, søppelbøtten, dassen, ringeklokken, dørlåsen, panelovnene og lysene i huset, til den selvkjørende Uberen som plukker deg opp når du skal på jobben.

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent. I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Rask

Det er for så vidt hevet over tvil at utviklingen går denne veien. Men du milde måne så mye meningsløst nettilkoblet rask vi skal bli pådyttet mens vi venter. Ta for eksempel historien om frukt- og grønnsaksjuiceren Juicero, lenge en av de store «suksesshistoriene» på feltet. Her var en fancy kjøkkenmaskin som så ut som om den var designet av Apple, som presset juice av proprietære ferdigkjøpte pakker med opphakket frukt og grønt, og som endatil hadde innebygget wi-fi. Woohoo, Internet of things! Det viste seg imidlertid at maskinen nektet å presse juice om nettilkoblingen var nede, mens tilkoblingens viktigste funksjon lot til å være å lokke eieren til å bestille nye pakker med råvarer til mellom 40 og 70 kroner stykket. Selve maskinen kostet friske 4000 kroner ved lansering, senere kuttet til 3000 kroner. Vanlig frukt og grønt i løsvekt var det ikke mulig å presse med herligheten. Så endte da også eventyret i en totalt ydmykende nedlegging av virksomheten for noen uker siden, etter at en knusende omtale hos businessnettstedet Bloomberg i april avslørte at posene med frukt og grønt kunne presses like fint for hånd, og at hele den idiotisk dyre innretningen dermed var totalt overflødig.