Åtte av ti som skal på påskeferie blir i Norge.

Og enda flere enn i fjor vil ha hyttepåske med venner og familie, ski og friluftsliv.

Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av NHO reiseliv.

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.
Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. (Foto: Julie Maske/Den Norske Turistforening)

– Nordmenn elsker tradisjoner, og få høytider har flere tradisjoner enn påsken. For de fleste av oss er det utenkelig å gjøre noe annet enn å dra til fjells med familie og venner i denne høytiden, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til NTB.

Pustehull

Selv om omtrent like mange velger å feriere hjemme i år som i fjor, har planene for hva vi skal gjøre endret seg, ifølge Krohn Devold.

På toppen av listen over påskeferieaktiviteter finner vi hytta, skiaktiviteter, friluftsaktiviteter og samvær med familie og venner.

- Flere enn i fjor sier at dette er aktiviteter de prioriterer i år. Også for utenlandsfarerne er dette en tydelig trend: Langt flere enn tidligere sier at ski- og friluft, venne- og familiebesøk og opphold på hytte eller i feriehus er hovedmål for ferien i utlandet. De tidligere listetoppene mat- og vinopplevelser, kulturopplevelser og storbyferie taper terreng blant utenlandsreisende.

Mens like mange som i fjor sier de skal på påskeferie i utlandet, har andelen som skal bo hos familie eller venner på utenlandsreisen, økt noe.

Krohn Devold tror samling av familie og venner verdsettes ekstra i hektiske og vanskeligere tider med økende arbeidsledighet flere steder i landet.

– Påskeferien kan slik sett bli et pustehull for mange av oss, tror hun. 

Svekket krone

Etter oljeprisfallet siden sommeren 2014 har en svekket kronekurs gjort Norge billigere sammenlignet med utlandet. Det har fått æren for at både flere nordmenn og utlendinger ferierer her til lands.

Men den teorien holder ikke vann for nordmenns del, skal vi tro NHOs undersøkelse: 95 prosent sier svekket kronekurs har hatt liten eller ingen betydning for ferievalget.

Dårlig økonomi ser heller ikke ut til å slå ut, og de fleste tror de skal legge omtrent like mye penger i påskeferien i år som i fjor.

Flere reiselivsaktører NTB har snakket med tror likevel valutakursen påvirker oss.

– Det er blitt dyrere å reise ut for nordmenn, og ikke minst er det billigere for utlendinger å komme hit. Vi har hatt vekst hele vinteren, med rekord for jul og nyttår for svenskene, sier direktør for Beitostølen Resort, Atle Hovi.

Fullbooket

Tre uker før skjærtorsdag er 98 prosent av hotellrom, hytter og leiligheter hos ham bortbestilt for siste langhelg i påsken.

Hovi sier han aldri har opplevd så tidlig påskebestilling blant nordmenn før:

– En årsak er at vi i år har tidlig påske, så å reise til fjells konkurrerer ikke med å åpne hytta ved sjøen eller å stelle i hagen hjemme. Det hjelper også at vi har mye snø i fjellet.

SkiStar eier og driver alpindestinasjonene Sälen, Åre og Vemdalen i Sverige og Hemsedal og Trysil i Norge:

– Svensker bestiller tidlig, mens nordmenn har vært mer spontane. Nå ser vi at nordmenn følger etter og bestiller mye tidligere enn før. Når etterspørselen er så stor må man være ute i god tid for å sikre seg sin favorittleilighet eller hytte, sier pressekontakt Linda Morell.

 

Les også: OL-mesterens fem beste tips for å gå raskere på ski

Denne algoritmen skal forlenge livet ditt

NIH-professor: Tre minutter nok for å fremme helse og regulere vekt

 

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo:

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo
Alt er flatt. Bortsett fra ett fjell. Temperaturen der, gir perfekt skiføre.
02:14
Publisert: