Bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge viser kraftig prisvekst i det norske boligmarkedet.

Det bekymrer både eksperter og boligtopper.

- Å, fy fader, var den umiddelbare reaksjonen til makroøkonom Nejra Macic i analyseselskapet Prognosesenteret da hun så boligtallene lagt frem torsdag.

- Det er vanskelig å ta inn over seg at boligprisveksten ikke gir seg. Men tatt rentenivået og det lave tilbudet i betraktning, er det som forventet, sier hun.

Siden oktober i fjor har norske bruktboliger opplevd en 12 prosents prisvekst. I Oslo har prisveksten vært hele 21,7 prosent.

Les dagens saker:
Knallsterke boligpriser i oktober
 
Sjekk boligprisene der du bor

  Ekstremt raske salg og "voldsom boligprisutvikling" i Oslo

- Kraftig

- Boligprisene fortsetter den svært kraftige veksten vi har sett tidligere, og vitner om et marked vi skal langt tilbake i tid for å se liknende trykk, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge til DN.

Ifølge Storset har trenden med høy låneetterspørsel i de store byene og utflating i regionene forsterket seg den siste tiden.

Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge.
Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge. (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Det er store forskjeller i det norske boligmarkedet nå, hvor eksempelvis Oslo bærer preg av underskudd på boliger, mens andre deler av landet preges av urolige tider i arbeidsmarkedet, sier han.

Frykter for norsk ungdom

Nordea-sjefen mener mange unge har urealistiske forventninger til boligmarkedet.

- Basert på henvendelser vi får, ser vi en risiko for at unge låntagere har gjort seg vant med et lavt rentenivå og kanskje ikke i tilstrekkelig grad tar høyde for at dette kan endres over tid. Mange har urealistiske forventninger til hvor mye gjeld de kan håndtere, sier han.

Nordea-sjefen støttes av Macic i Prognosesenteret,

- Det som bekymrer meg litt er at særlig de yngre ikke tar innover seg at det er mulig at prisene kan falle. Forventingene som er skapt om prisvekst er så sterke at mange som kjøper nå aldri har opplevd fallende priser og ikke er klar over at det er en reell risiko, sier hun.

Hun særlig reagerer på prisveksten i hovedstaden.

- Dette er en kjempesterk vekst. Boligkjøperne er så utålmodige. Alle vil være med på festen og ingen ønsker å gå glipp av en måned med prisvekst, sier Macic, som tror på en gradvis utflating i boligprisveksten i løpet av 2017 eller 2018 - når flere påbegynte nyboligprosjekter står ferdig.

- Bekymrer

- Dette er som forventet. Oslo er i en svært krevende situasjon med befolkningsvekst, tilbudsunderskudd og voldsom boligprisutvikling. Dette bekymrer alle som overvåker markedet, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund etter at boligtallene ble publisert torsdag.

Toppsjef Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Toppsjef Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. (Foto: Elin Høyland)

Han frykter at prisveksten over tid vil forsterke de økonomiske og sosiale forskjellene i hovedstadsregionen.

Ser Oslo-flukt

- Vanlige folk har ikke råd til å kjøpe bolig i Oslo. Vi merker at stadig flere velger å flytte til nære nabokommuner som har langt lavere boligpriser, sier administrerende direktør i eiendomsmeglekjeden Privatmegleren, Grethe Meier.

Grethe Meier, administrerende direktør i meglerkjeden Privatmegleren. Foto:
Grethe Meier, administrerende direktør i meglerkjeden Privatmegleren. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Hun mener prisveksten vil skape «kunstig høye boligpriser» i hovedstaden dersom den fortsetter.

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.