En av tre boligeiere i Norge selger med tap når de eier boligen i kort tid.

Det viser en undersøkelse som analysebyrået Eiendomsverdi har gjort på oppdrag for Sparebank 1 SMN (se grafikk).

– Til tross for kraftig boligprisvekst de fleste steder i landet de siste fire årene, er det overraskende mange som selger med tap, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

– Mange glemmer at det faktisk går an å tape penger på å kjøpe bolig. Det tror jeg ikke 25-åringer med mammas og pappas penger i lommen tenker over eller vet, legger han til.

- Tapene vil bli større

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN.
Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN. (Foto: Geir Otto Johansen)
Han frykter at det i årene fremover kan ligge en skjult bombe i tallene.

– Vi tror ikke markedet som har vært kommer til å bli sånn de neste fire til fem årene. Vi håper i hvert fall ikke det. Flater prisene ut, vil andelen tapere bli mye større, sier Reite.

Den høye andelen med tapere i boligmarkedet skyldes delvis kostnadene ved et boligsalg- og kjøp. Det er dokumentavgift på 2,5 prosent som for en bolig til tre millioner kroner utgjør 75.000 kroner. I tillegg kommer meglerkostnader, annonser og avgifter. I analysen forutsettes det 150.000 kroner i gjennomsnittlige kostnader ved en transaksjon.

– Det er lavt overslag. Og de fleste pusser opp boligene for betydelige summer før de selger videre. Oppussingskostnader er utelatt i analysen. I virkeligheten er derfor tapene enda større, sier Reite.

Jo kortere tid, jo flere tap

Undersøkelsen tar utgangspunkt i alle selveide boliger i Norge omsatt to ganger eller flere siden begynnelsen av 2012. Det inkluderer eneboliger, leiligheter, rekkehus og tomannsboliger.

– Jo kortere tid man eier boligen, jo større er sjansen for tap, sier Reite.

I Oslo-området er sjansen for tap størst for de som kjøpte bolig i 2013 og solgte videre i 2014. Her er andelen som går med tap hele 45 prosent.

– De som selger kjappest er de som risikerer mest. Hadde vi sett på aldersprofilen, så hadde det vist at det er de unge som taper oftest, sier Reite.

– Unge boligkjøpere som endrer studieplaner eller partnere og ofte bytter bolig er taperne. 50 år gamle investorer som sitter gjennom nedturene, venter og leier ut er tålmodige og tjener på det, legger han til.

- Verdt det du selger for

For de som kjøpte bolig i Oslo i 2012 og solgte i 2016 er det kun én prosent som taper. For de som kjøpte i 2015 og solgte i 2016 er det ni prosent som taper. Boligprisene i Oslo har steget over 20 prosent bare siste år, mens oppgangen siste fire år er på over 35 prosent.

– Selv synes jeg at ni prosent av de som eier ett år i Oslo taper penger på det er høyt nok, sier Reite.

– Mange tror at boligen er mye verdt og byr over andre. Men det er ikke nødvendigvis en rasjonelt omsettelig vare basert på markedspris. Boligen er ikke verdt det du kjøper den for, men det du selger den for, legger han til.

Det er store regionale forskjeller (se fylkesmessig oversikt i grafikk). Andelen solgt med tap i gjennomsnitt siste fire år er 15 prosent i Oslo, 77 prosent i Stavanger, 23 prosent i Bergen og 27 prosent i Trondheim. 

Ikke alltid best i byen

Kredittsjef Reite og Sparebank 1 SMN ønsket også å finne ut om det er tryggere å kjøpe bolig i byer og urbane strøk enn i distriktene og på landet. Mens det har vært 77 prosent sjanse for tap i Stavanger har det vært 73 prosent sjanse for tap i Rogaland fylke.

– Det er interessant å se at andelen tap er høyere i Stavanger enn i Rogaland. Det viser oss at sentralitet ikke er en garanti for å ikke tape penger, sier Reite.

I Bergen er det motsatt, det er færre som taper i Bergen enn i fylket Hordaland generelt.

– Basert på disse tallene kan det virke som at prisene stiger og faller mer sentralt enn utenfor byene, sier Reite.

Han advarer boligkjøpere mot å forhaste seg og tenke over kostnadene ved å kjøpe en bolig.

– Det er flere av de som kjøper fort som taper enn blant de som har kjøpt i rolige budrunder, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

– Ikke kjøp med et kortsiktig perspektiv

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge er ikke overrasket over tallene.

– Det er høye transaksjonskostnader forbundet med det å kjøpe og selge bolig. Derfor lønner det seg sjelden å kjøpe bolig med et kortsiktig perspektiv. Jeg anbefaler de aller fleste å kjøpe med et langsiktig perspektiv, sier han til DN.

Boligutviklingen i Oslo har imidlertid vært ekstrem de siste par årene. Men Oslo-markedet er unntaket og ikke hovedregelen, understreker han.

– Generelt har vi hatt en moderat prisutvikling i Norge. Og da er det vanskelig å tjene penger hvis man ser på bolig som en kortsiktig investering, sier Dreyer.

 

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.