Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen følger Hydro tett etter nye utslippsinnrømmelser. – Det er min forventning at selskapet nå gjør alt det kan for å få alle fakta på bordet, sier Isaksen Foto: Per Thrana
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen følger Hydro tett etter nye utslippsinnrømmelser. – Det er min forventning at selskapet nå gjør alt det kan for å få alle fakta på bordet, sier Isaksen Foto: Per Thrana les mer

Industri

– En veldig alvorlig situasjon for Hydro

Hydro innrømmet mandag flere nye utslipp ved Alunorte-fabrikken. – Dette er en veldig alvorlig situasjon for Hydro, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mandag innrømmet Hydro flere nye utslipp ved selskapets aluminaraffineri i Brasil.

Det er tredje gang på tre uker at lokale myndigheter har avdekket utslipp som selskapet så har innrømmet.

I tillegg til at det er funnet nye kilder til utslipp, er det nå også avdekket at utslipp har funnet sted over tid, uavhengig av ekstremværet som frem til nå har fått skylden for utslippene.

Dette er saken

  • Natt til 17. februar falt det mer enn 200 millimeter regn i delstaten Pará, nord i Brasil, hvor Hydro driver verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Regnet førte til flom, ødeleggelser og forurenset drikkevann.
  • Hydro fastholder at det ikke er bevist at lekkasjer fra selskapets rødslamsdeponier har forurenset vannet, men har senere innrømmet lekkasjer og utslipp av ubehandlet regnvann.
  • Brasilianske myndigheter har pålagt halvering av produksjonen, stengning av et av to rødslamsdeponier og gitt store bøter. Myndighetene har forhandlet med selskapet om hva som skal til for å få opp igjen full produksjon, men partene er ikke blitt enige.
  • Hydro og toppsjef Svein Richard Brandtzæg har bedt om unnskyldning, lovet investeringer på en halv milliard kroner i nytt vannrenseanlegg og iverksatt både en ekstern og intern granskning.
  • Alunorte-anlegget produserte i fjor 6,4 millioner tonn alumina til en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner. Det er rundt 2000 Hydro-arbeidere på anlegget, mens nesten like mange jobber hos underleverandører.
Vis mer

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at han og departementet nå følger Hydros arbeid for å håndtere utslippsskandalen tett.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon for Hydro, og det er min forventning nå at selskapet gjør alt det kan for å få alle fakta på bordet og at det jobber tett med brasilianske myndigheter, sier Røe Isaksen til DN.

Sist torsdag hadde næringsministeren et møte med Hydro-ledelsen for å diskutere utslippene ved Alunorte-anlegget.

– Jeg minnet da om de høye forventningene vi har til alle norske bedrifter og selvfølgelig også de delvis statseide selskapene, sier Røe Isaksen

– Hydro la frem det de visste om situasjonen foreløpig, men det ble understreket at det ikke var mulig å trekke endelige konklusjoner før alle fakta er på bordet, legger han til.

Varsler nye tiltak mot Hydro

Brasilianske miljømyndigheter har allerede tvunget Hydro til å halvere produksjonen ved Alunorte-fabrikken og stenge et avfallsdeponi etter utslippsskandalen ved aluminaraffineriet.

I en børsmelding sendt ut natt til mandag erkjenner Hydro to nye tilfeller av utslipp av ubehandlet regnvann fra anlegget. Her kommer det også frem at Hydro har mottatt et nytt varsel fra brasilianske miljømyndigheter (Semas) på grunn av manglende etterlevelse av miljøregler.

– Semas har gjennom en «infraction» varslet Hydro om at de har funnet et brudd på en lisens og at de vil kunne treffe tiltak, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til DN.

Varselet spesifiserer ifølge Molland ikke hva slags tiltak som kan bli aktuelle. Det var Semas som i slutten av februar tvang Hydro til å kutte produksjonen ved Alunorte med 50 prosent.

Utslipp fra gammelt lager

I tillegg til de utslippene som Hydro fra før hadde innrømmet, ble det mandag klart at Semas har funnet en forbindelse mellom to kanalsystemer som Hydro ikke har nødvendige tillatelser for.

– Ubehandlet regnvann fra taket av et skjul der det oppbevares kull ved Alunorte er blitt ledet ut i Paráelven via denne interne kanalen, skrev Hydro i en pressemelding mandag.

– Hydro fant i etterkant ytterligere ett dreneringspunkt fra det tidligere hydratlageret som gikk til samme kanal, og varslet Semas om dette, sier Halvor Molland.

Han forteller at aluminahydrat, som tidligere ble lagret på det aktuelle området, er et ferdig produkt som selges til kunder.

– I utseende kan det sammenlignes med kokosmasse. Det er også siste trinnet før ferdig alumina, sier Molland.

Det er altså regnvann fra dette tidligere hydratlageret som er blitt sluppet ut i Paráelven.

«Fullstendig uakseptabelt»

Fredag ba Hydro for første gang om unnskyldning etter utslippsskandalen ved Alunorte-fabrikken. Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg gjentok mandag dette.

– På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet, sier Brandtzæg.

– Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Paráelven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for, legger Brandtzæg til.

Hydro gjentar mandag at selskapet ikke har noen indikasjoner på at det har vært utslipp fra rødslamsdeponiene.

– De føderale miljømyndighetene IBAMA konkluderte også i en høring i Brasília tirsdag med at det ikke hadde vært utslipp fra rødslamsdeponiene, sier Halvor Molland.

Tror saken kan bli verre

Forsker Marcelo Lima ved forskningsinstituttet Evandro Chagas i Belém jobber med å undersøke utslippene på oppdrag fra lokale myndigheter i Brasil.

– Ut fra hva jeg har sett kan det fortsatt komme flere oppdagelser, sier forskeren Marcelo Lima ved forskningsinstituttet Evandro Chagas i Belém. Foto: Adrian Øhrn Johansen

Han tror Hydro kan bli nødt til å komme med enda flere innrømmelser.

– Ut fra hva jeg har sett kan det fortsatt komme flere oppdagelser.

Forskeren sier selskapet er innkalt til nok et møte med myndighetene mandag.

– Utslippet som nå ble kjent virker å ha pågått over tid og ha vært kjent hos selskapet, sier han.

Det avviser Hydro.

– Dreneringen av regnvann fra taket og det gamle hydrat-lageret inn til kanalen var ukjent og utenfor lisens, sier Molland i Hydro. Han ønsket mandag ikke å kommentere Limas antagelse om at saken kan forverres ytterligere for selskapet. (Vilkår)

Norsk Hydro ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Brasil Torbjørn Røe Isaksen Hydro Alunorte Richard Brandtzæg Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.